Главная | Регистрация | Вход
Пятница, 19.04.2024, 07:44
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 3
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2012 » Июль » 2 » "віра і культура"
07:35
 

"віра і культура"

В середині серпня, коли спека вже спадає, а селяни, дачники збирають врожай, починається піст, який примушує вирощувати і збирати духовний врожай. А тому на допомогу молитва, милосердя та добрі справи.

Цього року піст починається, зі святкового недільного дня, в який Церква встановила свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, Вшанування Всемилостивого Спаса і Пресвятої Богородиці а також семи мучеників Маккавейських.

Успенський піст був встановлений ще з давніх часів християнства. Але остаточно це відбулося на Константинопольському Соборі – 1166 року, що проходив під головуванням патріарха Луки. На Соборі було підтверджено, що всі православні християни згідно з древніми статутами повинні дотримуватися Богородичного посту з 1.08 (14) по 15.08 (28).

"Церковні пости упродовж року розташовані таким чином, що для кожної пори року встановлено свій особливий закон утримання. Так, для весни весняний піст – у Чотиридесятницю, для літа літній – у П'ятидесятницю, для осені осінній – у сьомому місяці (Успенський – ред.), для зими – зимовий".

Так св. Симеон Солунський писав, що "піст у серпні (Успенський) встановлено на честь Божої Матері Слова, Яка, довідавшись про Свою смерть, продовжувала подвизатись і поститись за нас, хоча, свята і непорочна, Вона могла не робити цього; а особливо молилась Вона про нас, коли мала намір перейти від земного життя до небесного, і коли Її блаженна душа мала через Божественного Духа з'єднатися з Її Сином. Тому і ми повинні постувати й оспівувати Її, наслідуючи життя Її і спонукаючи Її тим молитися за нас. Утім, деякі стверджують, що цей піст встановлено на честь двох свят, тобто Преображення й Успіння. І я також вважаю за потрібне спомин цих двох свят, одного – що подає нам освячення, та іншого – умилостивлення та заступництво за нас".

Цей піст не такий суворий, як Великий, але суворіший, ніж Петрів та Різдвяний пости. У понеділок, середу та п'ятницю у церковному статуті пропонується сухоїдіння, тобто дотримання найсуворішого посту, не відварюючи їжу; у вівторок і четвер – "варити їжу, але без єлею", тобто без олії; а у суботу та неділю дозволяється вино і єлей. На Преображення можна рибу.

До свята Преображення, коли в храмах освячуються виноград і яблука, Церква зобов'язує нас утримуватися від цих плодів. За переданням св. отців, "если же кто от братий снесть гроздие прежде праздника, то запрещение за непослушание да приимет и не вкусит гроздие во весь месяц август".

Піст духовний безперечно пов'язаний з постом тілесним, як наша душа і тіло, поєднуючись, складають людину."Постящеся, братие, телесне, постимся и духовне, разрешим всяк союз неправды".

Просмотров: 470 | Добавил: hbourse | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Поиск
Календарь
«  Июль 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Друзья сайта
Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный конструктор сайтов - uCoz