Главная | Регистрация | Вход
Четверг, 25.04.2024, 01:13
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 3
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Июль » 5 » Свято Андрія 13 грудня 2012 р. Сімферополь
03:02
 

Свято Андрія 13 грудня 2012 р. Сімферополь

Кутя це традиційна українська страва, яка готується тричі на зимові Свята : на Святий вечір — Багата кутя (6 січня) , перед старим Новим роком — Щедра кутя (13 січня) й у переддень Водохрещ — Голодна кутя (18 січня). Традиційно кутя готується з відварених у воді зерен пшениці або ячменю з медом, але зараз вона робиться також із рису та інших злакових.
Показать полностью.. Ритуальне значення куті, як і узвару, дуже давнє. Український етнограф Хведір Вовк виводить походження цих страв ще з неолітичної доби. Перед вечерею, кутю ставлять на покуті, під образами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. Звідси, очевидно, й назва «кутя». Горщик з кутею, мав стояти на покуті від Різдва до старого Нового року, щоб добробут в родині був. Тож хочемо нагадати що кутя головна страва на Свят вечір.
Рецепт:
- 2 склянки пшениці
- 200 г маку
- 200 г цукру
- 2 ст. ложки меду
- 100 г горіхів

Як готувати кутю:
- Пшеницю перебрати і очистити від луски, промити декілька разів.
- Залити гарячою водою і варити без жиру 2-3 години на легкому вогні. Не солити.
- Мак запарити, потім зцідити воду і розтерти його в макітрі без цукру до білого молочка.
- Горіхи дрібно посікти. Традиційно для куті беруть грецькі горіхи, але я люблю заміняти їх ліщиною. Також для прикращання використовую кедрові горішки.
- Зварену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами. Смачного)

Просмотров: 608 | Добавил: hbourse | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Поиск
Календарь
«  Июль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Друзья сайта
Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный конструктор сайтов - uCoz