Свято Андрія 13 грудня 2012 р. Сімферополь
Кутя це традиційна українська страва, яка готується тричі на зимові Свята : на Святий вечір — Багата кутя (6 січня) , перед старим Новим роком — Щедра кутя (13 січня) й у переддень Водохрещ — Голодна кутя (18 січня). Традиційно кутя готується з відварених у воді зерен пшениці або ячменю з медом, але зараз вона робиться також із рису та інших злакових. Показать полностью.. Ритуальне значення куті, як і узвару, дуже давнє. Український етнограф Хведір Вовк виводить походження цих страв ще з неолітичної доби. Перед вечерею, кутю ставлять на покуті, під образами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. Звідси, очевидно, й назва «кутя». Горщик з кутею, мав стояти на покуті від Різдва до старого Нового року, щоб добробут в родині був. Тож хочемо нагадати що кутя головна страва на Свят вечір. Рецепт: - 2 склянки пшениці - 200 г маку - 200 г цукру - 2 ст. ложки меду - 100 г горіхів
Як готувати кутю: - Пшеницю перебрати і очистити від луски, промити декілька разів. - Залити гарячою водою і варити без жиру 2-3 години на легкому вогні. Не солити. - Мак запарити, потім зцідити воду і розтерти його в макітрі без цукру до білого молочка. - Горіхи дрібно посікти. Традиційно для куті беруть грецькі горіхи, але я люблю заміняти їх ліщиною. Також для прикращання використовую кедрові горішки. - Зварену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами. Смачного)
|
|