Главная | Регистрация | Вход
Пятница, 19.04.2024, 12:33
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 3
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2012 » Ноябрь » 19 » Що приготувати на різдво
10:27
 

Що приготувати на різдво

різдвяний стілНаближається свято Нового року, а за ним і свято Різдва Христового. Отже сьогодні ми поговоримо про те, що приготувати на Різдво і яке меню скласти на святковий різдвяний стіл.

Зазвичай, Різдво на Україні вважається одним з найбільших свят, і тому іжа, яку вживали в свят вечір і на саме Різдво, була особливою. У переддень Різдва – 6 січня, ще на світанку, господар і господарка ритуально готували Божу їжу – кутю й узвар. Для цього особливим чином у печі клали дрова, які було потрібно запалювати “живим вогнем” (потерши деревом об дерево, чи кресалом), у більш пізній традиції вже користувалися сірниками.

Святковий різдвяний стіл

За традицією на різдвяному столі на Свят вечір повинно бути “багато” – 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби.

Підготуватися до святкування Різдва треба за декілька днів, придбавши продукти, які потім ви використаєте в святковому меню. Я склала своє меню на Різдво, та буду готувати те, що задовольнить всіх членів родини і не порушить традицій різдвяного святкового столу.

Меню на Різдво

Кутя – головна страва Різдва

500 г пшениці, 1,2 л води для варіння пшениці, по 1 склянці маку, ізюму і здрібнених волоських горіхів (їх ламають на невеликі шматочки чи крупно рубають ножем, але не подрібнюють на м’ясорубці), 0, 5 склянки меду, 0,5 л кип’яченої води для розтирання маку.

Для варіння пшениці потрібна каструля з товстим дном. У посуд наливають зазначену кількість води, доводять до кипіння. Пшеницю перебирають, ретельно промивають гарячою водою, закладають у киплячу воду. Як тільки пшениця вбере усю воду, нагрівання зменшують, закривають каструлю кришкою і доварюють при слабкому нагріванні до повної готовності.

Мак заливають окропом, промивають, відкидають на сито, удруге заливають окропом, підігрівають, але не кип’ятять, витримують 10-15 хв. Набряклий мак відкидають на сито, дають стекти воді, кладуть у ступку і розтирають, поступово підливаючи маленькими дозами кип’ячену воду.

В отримане макове “молоко” вливають мед, додають дрібно подрібнені горіхи, промитий ізюм. Усе перемішують з охолодженою вареною пшеницею.

Для подачі готову кутю кладуть у глибокий салатник, заливають узваром, що настоявся і ставлять у центрі різдвяного столу.

Узвар з медом

По 100 г. сушених груш і чорносливу, по 50 г. сушених яблук, вишень, ізюму, 2-3 ст. л. меду, 1 л води.

Сухофрукти перебирають, ретельно промивають теплою водою, груші і яблука, якщо вони великі, розрізають на частини, кладуть у посуд, що не окислюється, заливають киплячою водою і варять під закритою кришкою до м’якості. Груші і яблука варяться значно довше – це треба враховувати. Зварені фрукти заправляють медом і ставлять у холодне місце для настоювання.

Закуска з печінки

600 г. гусячої печінки, 200 г. молока, 3 цибулини, 150 г. топленого масла, 5 яєць, 2 варених жовтки, 300 г. сиру, зелень петрушки, сіль і перець – по смаку.

Печінку заливають молоком, витримують 1,5-2 години (це роблять для підвищення смакових якостей печінки), обсушують паперовим рушником, обсмажують на топленому маслі, не допускаючи пережарювання.

Печінка, зварені вкруту яйця (3 шт.), цибулю пропускають через м’ясорубку з дуже дрібними ґратами, додають 2 сирих жовтки, збивають блендером у пишну масу.

З маси формують кульки величиною з волоський горіх, обкатують їх у протертому через сито вареному жовтку. Кульки укладають на кружечки сиру, прикрашають гілочками зелені, фігурно нарізаними свіжими помідорами, огірками, маслинами, ягодами чи журавлини калини. Для подачі використовують скляні тарілки.

Яйця із шинкою під майонезом

3 яйця, зварені вкруту, 300 г. нежирної шинки, по 0,5 склянки майонезу і сметани, 2 ст. л. дрібно натертого хрону, 300 г. зеленого горошку, сіль, гілочки зелені петрушки.

Яйця розрізають на четвертинки дуже гострим ножем. Таким же ножем нарізають шинку тонкими скибочками. Четвертинки яєць вкладають у дзвіночки із шинки, викладають на плоску тарілку.

Між дзвіночками укладають невеликими гірками зелений горошок. Майонез з’єднують зі сметаною, сіллю, натертим хроном, перемішують і поливають кожен дзвіночок з четвертинкою яйця. Страву прикрашають зеленню петрушки.

Гусак, фарширований яблуками і журавлиною

Гусак – 2-2,5 кг, 100 г. гусячогого жиру, 150 г. вершкового масла, 600-800 г. яблук, 500 г. журавлини, сіль, перець, зелень.

Оброблену тушку гусака натирають зсередини і зовні сіллю, дають трохи постояти. Яблука миють, видаляють серцевину, нарізають великими скибочками. Журавлину перебирають, промивають, змішують з нарізаними яблуками і наповняють цією сумішшю тушку.

Фаршированого гусака укладають спинкою вниз на лист, змочують гарячою водою і запікають у духовці. Через кожні 10-15 хв. птаха поливають жиром і соком. Коли на поверхні купки утвориться рум’яна скоринка, тушку перевертають спинкою нагору і жарять до готовності. До кінця жарки температуру в духовці знижують.

На гарнір можна подати запечені в духовці яблука, фаршировані журавлиною. Для цього яблука промивають, видаляють серцевину таким чином, щоб утворилося чашеподібне поглиблення, що наповняють ягодами журавлини, перемішаними з цукровим піском. Антоновські яблука можна не фарширувати. Їх промивають, очищають від шкірочки і насіння, нарізають часточками, укладають на лист, змазаний олією, посипають цукром і запікають.

Гусака можна подавати також зі смаженою картоплею і тушкованою капустою. Картоплю очищають, миють, нарізають середніми кубиками (1х1 см.), заливають киплячою підсоленою водою, варять 5 хв., відкидають на друшляк, дають стекти воді. У розігріту з жиром (пряженим маслом) сковороду кладуть підготовлену картоплю, жарять 5-6 хв. до утворення золотавої скоринки з усіх боків. Після цього кладуть вершкове масло, посипають пшеничними панірувальними сухарями і жарять, помішуючи, поки сухарі не підрум’яняться. Потім у картоплю додають сіль і перець і перемішують. При подачі посипають зеленню.

Десерт із манної крупи з малиною

600 г. молока, 150 г. манною крупи, 1/2 пакетика ванільного цукру, сік і половину лимона, 2 яйця, 20 г. вершкової олії, 5 ст. л. цукру, 500 г. замороженої малини, сіль – на кінчику ножа.

У молоко кладуть сіль, доводять до кипіння. Постійно помішуючи, усипають тонким струмком манну крупу, варять 5-7 хв., щоб вийшла густа грузла каша. Каструлю знімають з вогню, дають масі трохи охолонути, усипають ванільний цукор і ретельно перемішують.

Яйця розтирають з 2 ложками цукру і лимонним соком до зникнення крупинок цукру.

В остиглу манну кашу додають натерту лимонну цедру, теплу вершкову олію, яєчно-цукрову суміш і усе перемішують.

Отриману масу розкладають у 6 формочок, ставлять у холодильник на 2 години.

Для подачі десерту готують соус: з розмороженої малини роблять пюре і ретельно змішують з цукром, що залишився. Формочки виймають з холодильника, опускають на 30 сек. у гарячу воду і перекидають вміст на десертні тарілки. Кожну порцію поливають малиновим соусом, прикрашають гілочками меліси і подають на стіл.

Десерт із манго з зацукрованою шкоринкою

3 шт. манго, 3 лайма, 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки гранатового сиропу.

Лайми промивають, обсушують, гострим ножем з металу, що не окислюється, знімають тонко шкоринку і нарізають її довгою соломкою. З м’якоті лаймів вичавлюють сік.

Невелику кількість води наливають у посуд, що не окислюється, доводять до кипіння, опускають підготовлену цедру, бланширують 1 хв. Воду зливають. Додають до цедри цукор, сік лайми і сироп. Швидко доводять до кипіння, варять на слабкому вогні 5 хв., охолоджують. Плоди манго очищають, розрізають навпіл, видаляють кісточку, м’якоть акуратно нарізають часточками.

Перед подачею часточки укладають на тарілку у вигляді квітки, на часточки манго викладають зацукровану цедру разом із сиропом.

Глінтвейн

1 пляшка кагору, 1 апельсин, 5 бутонів гвоздики, по 1 щіпці меленої кориці і солі, 3 горошини чорного перцю, 1 ч. л. меду.

Апельсини ретельно миють, обсушують паперовим рушником, нарізають тонкими кружечками, видаляючи насіння. Кружечки кладуть у ємність для приготування напою, додають перець і гвоздику, кагор, сіль, корицю, мед.

Постійно помішуючи, напій доводять майже до кипіння і знімають з вогню. Посуд накривають кришкою, дають напою постояти 10 хв., потім проціджують у термостійкі прозорі келихи. Кожний прикрашають кружечком апельсина і відразу подають на стіл.

Отже, як бачите, немає нічого складного для різдвяного столу, було б тільки бажання. А що ви будете готувати?


Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через RSS 2.0. Ви можете залишити свій відгук, пінг поки закритий.

Просмотров: 2046 | Добавил: hbourse | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Поиск
Календарь
«  Ноябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архив записей
Друзья сайта
Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный конструктор сайтов - uCoz